Veel mensen weten niet zo goed wat ze aan moeten met een zolder. Deze ruimte heeft vaak meerdere schuine wanden waardoor het lastig is om deze in te richten. Om deze reden veranderen zolders vaak in rommelruimtes waar alle overtollige meubels, spullen en dozen worden opgeborgen. Erg zonde, want een zolder biedt zo veel meer mogelijkheden dan alleen een opslag voor de kerstspullen en skipakken!

DOEL VAN DE RUIMTE VASTSTELLEN

Wat voor ruimte gaat de zolder worden? Wordt dit een ontspanningsplek, een logeerkamer of toch een opslagruimte? Voor elk gebruik kan de zolder gezellig worden ingericht. Zelfs als deze als opslag dient is het nog wel wenselijk om een prettige sfeer te creëren in de ruimte. Het is immers deel van uw huis en van een rommelige omgeving wordt niemand vrolijk. Wij hebben drie fijne doeleinden voor de zolder op een rijtje gezet:

Kast op maat onder schuin dak


Logeerkamer
Een extra slaapkamer is nooit verkeerd. Wanneer er mensen blijven slapen hoeven zij niet meer op de bank of op een luchtbed te vertoeven. In plaats daarvan kunnen ze lekker in een ingerichte logeerkamer overnachten. Afhankelijk van de vorm van de ruimte kan creatief worden gespeeld met de inrichting. Wanneer er sprake is van schuine muren kan deze ruimte prima worden ingevuld met een op maat gemaakte opbergkast. Op deze manier kunnen spullen worden opgeslagen op zolder zonder dat het rommelig staat.

Creatieve kamer
Wanneer u een creatieveling in huis hebt is de zolder de perfecte plek om in een hobbykamer te veranderen. Doormiddel van grote dakramen komt veel daglicht binnen wat ten goede komt aan bijvoorbeeld fotografie. Tevens kan er voor zo’n raam een schildersezel worden geplaatst, zodat de schilder weg kan kijken en inspiratie kan opdoen. Om ervoor te zorgen dat de ruimte een bepaald gevoel uitstraalt en de creatieveling geprikkeld wordt door de omgeving kan deze gepast worden ingericht. Een industrieel interieur met een bakstenen muur waar bijvoorbeeld minimalistische zwarte lijsten aan hangen zet de toon voor een creatieve kamer.

Ontspanningsplek
Het is fijn om in huis een plekje te hebben waar u volkomen tot rust kunt komen. Wanneer u op zolder een ontspanningsplek creëert, kunnen alle zorgen even vergeten worden. Creëer een gezellige zithoek met veel zachte materialen zoals een vloerkleed, kussens en dekentjes. Veel zolders hebben steunbalken waar heerlijke hangstoelen aan bevestigd kunnen worden voor een zorgeloos gevoel van vrijheid. Vergeet ook niet om sfeerverlichting te plaatsen zoals bijvoorbeeld een lichtjesslinger langs de steunbalken. Gebruik natuurlijke aardtinten om rust uit te stralen en decoreer met (geur)kaarsen. Vul de ruimte onder het schuine dak met een boekenkast zodat u altijd een goed boek bij de hand heeft om te lezen in de hangstoel. Tevens is zo’n rustgevende zolder perfect om activiteiten zoals yoga en meditatie in te beoefenen.

Naast deze voorbeelden zijn er nog talloze doeleinden voor een zolder. Iedereen heeft zijn eigen hobby’s en passies en kan een persoonlijke tint geven aan de ruimte. Hoe gaat u uw zolder inrichten?