Een loft is niet altijd even makkelijk om in te richten. De vorm en plattegrond van dit type woning is zeer uiteenlopend en alle leef faciliteiten bevinden zich in één grote ruimte. Het is dan lastig om dingen van elkaar gescheiden te houden. De beste tip is om verschillende hoeken te creëren en deze duidelijk van elkaar te onderscheiden. Maar hoe wordt een rommelig geheel dan voorkomen? Wij hebben de oplossing!

BEPAAL DE STIJL VAN DE LOFT

Omdat alle faciliteiten zoals de keuken, de eetkamer, de slaapkamer en de woonkamer bij elkaar in één ruimte zitten, is het lastig om rust te creëren. Zo’n ruimte met verschillende doeleinden kan al gauw rommelig en ongeorganiseerd gaan lijken. Wij weten hoe dit voorkomen kan worden. Eigenlijk spreekt de oplossing voor zich: er moet sprake zijn van rust en eenheid. De beste manier om dat te doen is om één stijl te kiezen en deze toe te passen op de hele loft. Dit zorgt voor samenhang en voorkomt wanorde. Wij hebben een aantal stijlen op een rij gezet die prachtig tot hun recht komen in een ruime loft.

Industrieel

Een industrieel interieur is de meest gebruikte stijl in een loft. Sommigen verwijzen zelfs naar een industriële inrichting als ‘loftstijl’. Dit is ontstaan door het feit dat lofts vaak in oude fabrieks- of opslagpanden zitten. De rauwe stijl van de authentieke gebouwen wordt veelal behouden in de lofts en zo ontstaat een industriële sfeer in het interieur. Grote ramen met zwarte frames, betonlook gietvloeren en bakstenen muren zetten de toon en daar kan doormiddel van de juiste inrichting op ingespeeld geworden. Denk aan meubels van zwart staaldraad, grote industriële hanglampen, leren banken en vintage accessoires. Het kleurenschema bestaat voornamelijk uit zwart, grijs en bruintinten gecombineerd met diepe kleuren.

opgeruimde voorraadkast

Licht en rustgevend

Deze stijl is wellicht de tegenpool van de donkere robuuste industriële stijl. Een loft kan ook makkelijk worden omgetoverd tot een lichte ruimte met een witte basis. Met al die grote ramen is er sowieso veel sprake van natuurlijke lichtinval. Doormiddel van het gebruik van veel wit, licht hout en zachte pasteltinten wordt een sfeer gecreëerd die erg in de buurt komt van een Scandinavisch interieur. Breng leven en kleur in de ruimte met behulp van grote groene kamerplanten en maak de sfeer warmer door de toevoeging van veel zachte materialen en textiel. Zorg dat rondslingerende rommel altijd opgeborgen wordt om de rust te behouden. Te weinig opbergruimte? Een inbouwkast met passende loftdeuren zorgt voor extra opslag om rommel uit het oog te houden.

Landelijk

Lofts zijn niet de enige woningen die getypeerd worden door hoge plafonds en grote ruimtes. Landelijke woningen zoals boerderijen staan ook bekend om hun ruimtelijke indeling. Waarom combineren we deze twee dan niet? Een landelijk interieur komt prachtig tot zijn recht in een loft. Wanneer de loft steunbalken heeft, kunnen deze geaccentueerd worden om ze stijlvol bij de landelijke inrichting te betrekken. Maak daarnaast gebruik van warme kleuren die een welkom gevoel uitstralen en zorg voor veel hout accenten en zachte pasteltinten. Het doel van de landelijke stijl is om gezelligheid en warmte te creëren, dus maak de zithoek extra uitnodigend met een grote stoffen hoekbank waar men heerlijk in neer kan ploffen.

Natuurlijk zijn er nog veel meer interieurstijlen die een loft kunnen aankleden. Het is altijd leuk en uitdagend om manieren te vinden om de rauwe en authentieke basis van een loft te verwerken in een interieur. Maar het resultaat mag er altijd wezen! Welke stijl kiest u?